Blog

Verschillende zones voor badkamer led inbouwspots

Bij het uitzoeken van badkamer led inbouwspots om in jouw eigen woning te plaatsen, kom je vaak al snel de term ‘IP-waarde’ tegen, de mate waarop de led inbouwspots zijn beschermd tegen water. Veel mensen horen hier vaak voor het eerst van wanneer ze op zoek gaan naar led spots voor in de badkamer. Op dit punt is het lastig om te bepalen welke led inbouwspots je nu precies nodig hebt voor in jouw badkamer: dit is namelijk ook nog per plaats in de badkamer verschillend.

Gelukkig is er een handig hulpmiddel dat je kan helpen bij het plaatsen van badkamer led inbouwspots: een uitleg over de verschillende zones in de badkamer. De badkamer is opgedeeld in zones 1, 2 en 3, in welke je allemaal verschillende IP-waardes nodig hebt.

Badkamer led inbouwspots voor zone 1

Zone 1 bestaat uit de plaatsen in de badkamer waar de led spots het meest in aanraking zullen komen met water. Dit zijn dus de plekken direct in en rondom de badkuip, de douche en de wastafel. Op deze plekken heb je led inbouwspots nodig die bestand zijn tegen grote golven water die eroverheen komen. De geschikte lampen hiervoor zijn badkamer led inbouwspots met een IP-waarde van IP65.

Badkamer led inbouwspots voor zone 2

Zone 2 is niet direct in of boven de douche en de badkuip, maar de plaatsen die hier direct omheen liggen. Het is logisch dat er nog wel eens water vanuit het bad of de douche op wil spatten en in deze zone terechtkomen. De led inbouwspots die je hier plaatst, moeten dus beschermd zijn tegen het water dat eroverheen zal spatten. In deze zone kun je dus het best kiezen voor badkamer led inbouwspots met een IP-waarde van IP44.

Badkamer led inbouwspots voor zone 3

Dan is er nog zone 3, bestaande uit de plaatsen in de badkamer waar niet zoveel water terechtkomt. Dit zijn dus de plekken die niet horen bij zone 1 en 2. In zone 3 zullen de led inbouwspots bijna niet te maken krijgen met opspattend water, enkel met condens dat opstijgt vanaf de waterbron. Een IP-waarde van IP27 is in deze zone dus voldoende.

Twee soorten badkamer led inbouwspots

Badkamer led Inbouwspots zijn een handige manier van verlichting. U kunt ze aanpassen aan uw interieur, waardoor ze niet al te veel opvallen, maar toch mooi licht geven. Gebruik helder licht voor plaatsen waar u dat nodig heeft, bijvoorbeeld in de keuken badkamer of douche.

led inbouwspots badkamerVoor het uitlichten van bepaalde voorwerpen kunt u de minder heldere sfeerverlichting plaatsen. Ook dimbare led inbouwspots voor een badkamer zijn een handige optie: hiermee stelt u zelf de juiste lichtintensiteit in bij de juiste situatie. Bij het installeren van de inbouwspots kunt u rekening houden met twee verschillende soorten: een eenvoudige spot die al in elkaar zit, of een wat ingewikkeldere inbouw spot met kleurvariatie of met armatuur. Deze twee soorten worden hieronder toegelicht:

De ‘eenvoudige’ complete inbouwspots voor in de badkamer

De eenvoudige inbouwspots wijzen gewoon naar beneden. Krachtig licht, zonder al teveel poespas. Deze inbouwspots worden in één stuk geleverd, en ze zijn gemakkelijk te plaatsen. Vaak zijn ze redelijk groot, en produceren ze veel licht. Deze inbouwspots zijn dus prima te gebruiken als een hoofdverlichting in bijvoorbeeld de badkamer of toilet. Maar ook kleinere inbouwspots zijn natuurlijk te koop, om bijvoorbeeld te gebruiken als sfeerverlichting.

Losse spots met inbouwarmatuur voor de badkamer

Wilt u wat meer variatie met uw inbouwspots, dan kunt u ervoor kiezen om een losse set spots en inbouw armatuur aan te schaffen. Hiermee heeft u opties als dimbaarheid, verschillende kleuren, en de mogelijkheid om de inbouwspots te draaien en op bepaalde voorwerpen te richten. Bij het aanschaffen van de armatuur heeft u allerlei verschillende keuzes. Vormen, kleuren en verschillende soorten, er is veel variatie mogelijk. Neem een kijkje bij de verschillende soorten, en creëer badkamer led inbouwspots die volledig naar uw wens is. Deze inbouwspots zijn iets lastiger te installeren, maar het geeft u uiteindelijk het perfecte resultaat dat u verlangt. Het kopen van losse spots met inbouwarmatuur is dus zeker de moeite waard als u wat meer gevarieerde opties zoekt omtrent uw inbouwspots.

Led inbouwspots in de badkamer: waar moet je opletten?

Of je nu ’s ochtends vroeg nog even snel je tanden moet poetsen, of ’s avonds lekker wilt ontspannen in een warm bad; een goede verlichting in de badkamer is essentieel. Led inbouwspots zijn zeer geschikt voor in de badkamer, omdat led een zuinige manier van verlichting is, en omdat de lampen er gewoon erg mooi uitzien. Met dimbare led inbouwspots kun je bijvoorbeeld nog extra sfeer creëren in de badkamer, zodat je nog meer van je bad kunt genieten. Maar waar moet je precies op letten bij het plaatsen van led inbouwspots in de badkamer?

led inbouwspots badkamer

Waterdichte led inbouwspots

In de badkamer gebruik je natuurlijk veel water. De douche, het bad en de wastafel, het wordt al snel erg vochtig in de badkamer. Het is dan ook van belang dat je verlichting hier tegen kan. Er zijn speciale codes die aangeven welke led inbouwspots spatwater dicht zijn, en dus tegen een beetje water kunnen. Deze codes zijn aangegeven met IP44.

De plaatsing van de led inbouwspots

De badkamer is onder te verdelen in verschillende zones. Elke zone heeft andere eisen waaraan de led inbouwspots moeten voldoen. Lampen die boven het bad of de douche geplaatst worden, moeten bijvoorbeeld beter tegen water kunnen dan het licht boven het toilet. De zones met bijpassende codes zijn als volgt:

  • Zone 1: De ruimte direct boven het bad of de douche, met een hoogte tot 2,25 meter. In deze zone gebruik je led inbouwspots met een beschermingswaarde van minimaal IP44.
  • Zone 2: Een straal van 60 cm rond het bad of de douche, of bijvoorbeeld boven de wastafel. In deze zonde gebruik je led inbouwspots van klasse IP44 of meer.
  • Zone 3: Een straal van meer dan 60 cm rond het bad of de douche, of bijvoorbeeld boven het toilet. In deze zone is het licht wat meer beschermd tegen water, dus een klasse van minimaal IP21 is voldoende.

Sfeervol in bad met dimbare led inbouwspots badkamer

Normale led inbouwspots badkamer zorgen voor een goede verlichting bij allerlei alledaagse taakjes. Tandenpoetsen, opmaken, scheren, noem het maar op. Maar wanneer je net een lange dag hebt gehad, wil je de badkamer ook gebruiken als een plek om tot rust te komen.

Languit in een bad met extra veel schuim, of een lekker lange douche. De juiste verlichting doet wonderen als het gaat om ontspanning. Door middel van dimbare led inbouwspots badkamer kun je de perfecte sfeer in de badkamer creëren om je hoofd helemaal leeg te maken.

Wat zijn dimbare led inbouwspots badkamer?

led inbouwspots badkamerHet leuke van dimbare led inbouwspots badkamer is dat ze in te stellen zijn zoals jij dat wilt. In principe zijn het gewoon lampen die normaal, helder licht kunnen produceren, maar met behulp van de bijgeleverde dimmer kun jij met een simpele draai aan de knop de intensiteit van de led inbouwspots badkamer regelen. Wanneer je dus goed moet kunnen zien wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld tijdens het make-uppen of scheren, kun je de intensiteit van het licht wat feller instellen. Maar wanneer je ’s avonds tot rust wilt komen in een warm bad, kun je zorgen voor wat extra sfeer door het licht van de led inbouwspots badkamer te dimmen.

Waar plaats je de dimbare led inbouwspots badkamer?

Dimbare led inbouwspots badkamer kunnen worden geplaatst in plaats van reguliere inbouwspots: ze kunnen immers naast gedimd licht ook normale verlichting produceren. Je kunt de dimbare led inbouwspots badkamer in het plafond plaatsen, maar ook aan de wanden kunnen ze zorgen voor een mooi effect. Ook kun je kiezen voor kleine spotjes als accentverlichting, bijvoorbeeld langs de rand van het bad. Dit zorgt voor extra sfeer. Let er bij het aanschaffen van led inbouwspots badkamer wel op dat de lampen beschikken over de juiste waterdichtheid: dit kun je zien aan de IP-waarde op de verpakking.

Geschikte dimmers voor inbouwspots led van 12-24V

Er worden veel inbouwspots led verkocht met een spanning van 12 tot 24 Volt. Deze zijn over het algemeen zuiniger dan inbouwspots led met een spanning van 230 Volt en gaan dan ook langer mee dan deze spots, maar er zit wel een nadeel aan. Omdat de stroom spanning die uit stopcontacten komt 230 Volt is, is deze te sterk om direct op de inbouwspots led van 12-24V aangesloten te worden.

led dimmerDaarom moet er een transformator tussen worden geplaatst, die ervoor zorgt dat de spanning uit het stopcontact wordt omgezet tot een spanning die geschikt is voor de inbouwspots led. Een groot voordeel van 12 volt spots is dat je ze veilig in de badkamer kunt plaatsen. Led verlichting voor in de badkamer dient IP44 te zijn, dit zijn speciale badkamer led inbouwspots Wanneer je kiest voor dimbare inbouwspots led, moet de dimmer die hierbij komt gecombineerd worden met de transformator. Welke dimmers hiervoor geschikt zijn, zullen we hieronder uitleggen.

Soorten dimmers voor inbouwspots led van 12-24V

Voor het dimmen van inbouwspots led met een spanning van 12 tot 24 Volt zijn er drie verschillende mogelijkheden. De eerste is een LED dimmer van 12-24 Volt, die moet worden gevoed door een geschikte transformator. De tweede optie voor het dimmen van inbouwspots led is door middel van een 230V fase aansnijdingsdimmer, ook wel “leading edge” genoemd. De derde mogelijkheid is een fase afsnijdingsdimmer, met de alternatieve naam “trailing edge”.

Deze dimmers zorgen ervoor dat het licht van de inbouwspots led heel snel achter elkaar gaat knipperen, en door de frequentie hiervan te verlagen of verhogen, zal het licht zwakker of juist feller gaan branden.

Dimmer in combinatie met trafo voor inbouwspots led 12-24V

Doordat fabrikanten in Europa en China nog geen standaard manier hebben van het ontwikkelen van dimmers en transformators voor inbouwspots led, kan de combinatie van de twee apparaatjes soms nog voor wat problemen zorgen. Zo kan het zijn dat de inbouwspots led zichtbaar gaan knipperen, wat natuurlijk erg storend is. Over het algemeen kun je echter gerust kiezen voor dimbare 12-24V inbouwspots led in combinatie met een passende transformator.

Led inbouwspots voor in de badkamer en toilet

LED lampen hebben sinds hun introductie de wereld eigenlijk overgenomen. De welbekende gloeilampen en spaarlampen worden nu zelden of helemaal niet meer gebruikt. Steeds meer mensen plaatsen led verlichting in de badkamer, meestal zijn dit led inbouwspots met een ip44 waarde voor in de badkamer.

Waarom zou je LED lampen moeten gebruiken. LED lampen zijn spaarzaam het is ook energiebesparend. Dus aan het eind van de maand heb je een veel lagere energierekening te betalen. Voor zover  bekend kan een LED lamp wel zo een 20.000 uren branden en dat valt hartstikke mee. Je budget heeft er alle voordelen bij.

LED lampen zijn zo voordelig dat je ze eigenlijk in elk deel van je huis kan plaatsen van je terras, keuken, slaapkamer tot in je toilet en niet vergeten de badkamer.

Maar waarom zou je LED lampen in de badkamer plaatsen. Het plaatsen van LED inbouwspots in de badkamer is voordelig omdat badkamer LED inbouwspots beter geschikt zijn voor koude omgevingen dan spaarlampen. Daarom kun je beter een LED inbouwspot plaatsen in je badkamer. Behalve dat de LED inbouwspots voor de badkamer niet alleen goed zijn voor je portemonnee maar ze zijn ook nog milieuvriendelijk. De Led inbouwspots zijn zuinig in verbruik en je verbruiksmeter zal dat bewijzen.Je zal het al gemerkt hebben maar een spaarlamp neemt wat tijd om op de juiste sterkte te komen maar een LED lamp niet. Die heeft al bij het indrukken van de knop al de juiste sterkte. Weet je wat ook mooi is aan de badkamer led inbouwspots? Je kan ze dimmen. Dat wil zeggen dat je nog een romantisch bad kan nemen met jezelf of samen met je partner. Dus gewoon doen, het aanschaffen van de led inbouwspots voor de badkamer.