Geschikte dimmers voor inbouwspots led van 12-24V

Er worden veel inbouwspots led verkocht met een spanning van 12 tot 24 Volt. Deze zijn over het algemeen zuiniger dan inbouwspots led met een spanning van 230 Volt en gaan dan ook langer mee dan deze spots, maar er zit wel een nadeel aan. Omdat de stroom spanning die uit stopcontacten komt 230 Volt is, is deze te sterk om direct op de inbouwspots led van 12-24V aangesloten te worden.

led dimmerDaarom moet er een transformator tussen worden geplaatst, die ervoor zorgt dat de spanning uit het stopcontact wordt omgezet tot een spanning die geschikt is voor de inbouwspots led. Een groot voordeel van 12 volt spots is dat je ze veilig in de badkamer kunt plaatsen. Led verlichting voor in de badkamer dient IP44 te zijn, dit zijn speciale badkamer led inbouwspots Wanneer je kiest voor dimbare inbouwspots led, moet de dimmer die hierbij komt gecombineerd worden met de transformator. Welke dimmers hiervoor geschikt zijn, zullen we hieronder uitleggen.

Soorten dimmers voor inbouwspots led van 12-24V

Voor het dimmen van inbouwspots led met een spanning van 12 tot 24 Volt zijn er drie verschillende mogelijkheden. De eerste is een LED dimmer van 12-24 Volt, die moet worden gevoed door een geschikte transformator. De tweede optie voor het dimmen van inbouwspots led is door middel van een 230V fase aansnijdingsdimmer, ook wel “leading edge” genoemd. De derde mogelijkheid is een fase afsnijdingsdimmer, met de alternatieve naam “trailing edge”.

Deze dimmers zorgen ervoor dat het licht van de inbouwspots led heel snel achter elkaar gaat knipperen, en door de frequentie hiervan te verlagen of verhogen, zal het licht zwakker of juist feller gaan branden.

Dimmer in combinatie met trafo voor inbouwspots led 12-24V

Doordat fabrikanten in Europa en China nog geen standaard manier hebben van het ontwikkelen van dimmers en transformators voor inbouwspots led, kan de combinatie van de twee apparaatjes soms nog voor wat problemen zorgen. Zo kan het zijn dat de inbouwspots led zichtbaar gaan knipperen, wat natuurlijk erg storend is. Over het algemeen kun je echter gerust kiezen voor dimbare 12-24V inbouwspots led in combinatie met een passende transformator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *