Led inbouwspots in de badkamer: waar moet je opletten?

Of je nu ’s ochtends vroeg nog even snel je tanden moet poetsen, of ’s avonds lekker wilt ontspannen in een warm bad; een goede verlichting in de badkamer is essentieel. Led inbouwspots zijn zeer geschikt voor in de badkamer, omdat led een zuinige manier van verlichting is, en omdat de lampen er gewoon erg mooi uitzien. Met dimbare led inbouwspots kun je bijvoorbeeld nog extra sfeer creëren in de badkamer, zodat je nog meer van je bad kunt genieten. Maar waar moet je precies op letten bij het plaatsen van led inbouwspots in de badkamer?

led inbouwspots badkamer

Waterdichte led inbouwspots

In de badkamer gebruik je natuurlijk veel water. De douche, het bad en de wastafel, het wordt al snel erg vochtig in de badkamer. Het is dan ook van belang dat je verlichting hier tegen kan. Er zijn speciale codes die aangeven welke led inbouwspots spatwater dicht zijn, en dus tegen een beetje water kunnen. Deze codes zijn aangegeven met IP44.

De plaatsing van de led inbouwspots

De badkamer is onder te verdelen in verschillende zones. Elke zone heeft andere eisen waaraan de led inbouwspots moeten voldoen. Lampen die boven het bad of de douche geplaatst worden, moeten bijvoorbeeld beter tegen water kunnen dan het licht boven het toilet. De zones met bijpassende codes zijn als volgt:

  • Zone 1: De ruimte direct boven het bad of de douche, met een hoogte tot 2,25 meter. In deze zone gebruik je led inbouwspots met een beschermingswaarde van minimaal IP44.
  • Zone 2: Een straal van 60 cm rond het bad of de douche, of bijvoorbeeld boven de wastafel. In deze zonde gebruik je led inbouwspots van klasse IP44 of meer.
  • Zone 3: Een straal van meer dan 60 cm rond het bad of de douche, of bijvoorbeeld boven het toilet. In deze zone is het licht wat meer beschermd tegen water, dus een klasse van minimaal IP21 is voldoende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *