Verschillende zones voor badkamer led inbouwspots

Bij het uitzoeken van badkamer led inbouwspots om in jouw eigen woning te plaatsen, kom je vaak al snel de term ‘IP-waarde’ tegen, de mate waarop de led inbouwspots zijn beschermd tegen water. Veel mensen horen hier vaak voor het eerst van wanneer ze op zoek gaan naar led spots voor in de badkamer. Op dit punt is het lastig om te bepalen welke led inbouwspots je nu precies nodig hebt voor in jouw badkamer: dit is namelijk ook nog per plaats in de badkamer verschillend.

Gelukkig is er een handig hulpmiddel dat je kan helpen bij het plaatsen van badkamer led inbouwspots: een uitleg over de verschillende zones in de badkamer. De badkamer is opgedeeld in zones 1, 2 en 3, in welke je allemaal verschillende IP-waardes nodig hebt.

Badkamer led inbouwspots voor zone 1

Zone 1 bestaat uit de plaatsen in de badkamer waar de led spots het meest in aanraking zullen komen met water. Dit zijn dus de plekken direct in en rondom de badkuip, de douche en de wastafel. Op deze plekken heb je led inbouwspots nodig die bestand zijn tegen grote golven water die eroverheen komen. De geschikte lampen hiervoor zijn badkamer led inbouwspots met een IP-waarde van IP65.

Badkamer led inbouwspots voor zone 2

Zone 2 is niet direct in of boven de douche en de badkuip, maar de plaatsen die hier direct omheen liggen. Het is logisch dat er nog wel eens water vanuit het bad of de douche op wil spatten en in deze zone terechtkomen. De led inbouwspots die je hier plaatst, moeten dus beschermd zijn tegen het water dat eroverheen zal spatten. In deze zone kun je dus het best kiezen voor badkamer led inbouwspots met een IP-waarde van IP44.

Badkamer led inbouwspots voor zone 3

Dan is er nog zone 3, bestaande uit de plaatsen in de badkamer waar niet zoveel water terechtkomt. Dit zijn dus de plekken die niet horen bij zone 1 en 2. In zone 3 zullen de led inbouwspots bijna niet te maken krijgen met opspattend water, enkel met condens dat opstijgt vanaf de waterbron. Een IP-waarde van IP27 is in deze zone dus voldoende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *